Google+

Само българите пишат „Купуването и продаването на гласове е престъпление“

избирател пуска банкнота вместо бюлетина в изборната урна

Неодобрение към блокиращите условия на българското законодателство – и най-вече безпрецедентния кворум-участие за признаване резултатите от допитванията – изразиха утвърдени експерти и дейци в областта на демокрацията по време на Световния форум за пряка демокрация.

Швейцарецът Андреас Грос* отдаде проблемите с референдумите у нас на тоталитарното мислене на българската политическа класа, което обуславя стремеж към монопол върху властта и недопускане на гражданите до вземане на окончателни решения. Той предупреди, че липсата на достъпни механизми за пряко участие ще доведе до радикализиране на протестния вот и успех на крайни популисти и националисти, което би било заплаха за стабилността и демокрацията в страната.

Участниците в Световния форум изразиха загриженост за присъствието на „мъртви души“ в избирателните списъци, което дава възможност за манипулиране на изборните резултати.

Международни наблюдатели на избори и референдуми споделиха наблюдението, че в Европейския съюз единствено България изисква изписване на предупреждението „Купуването и продаването на гласове е престъпление“ върху предизборната реклама. Това, според наблюдателите, свидетелства за бедни и отчаяни избиратели, които нямат друг рационален ход, освен да разменят гласа си срещу моментна полза, когато не се надяват да променят нещо с гласа си.

Снимка: КРОСС

* Андреас Грос е дългогодишен парламентарист в Швейцария и член на Председателството на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply