Google+

Империята отвръща на удара: Референдумът ще е на поискване

Снимка: STAR WARS © 1977 Twentieth Century Fox Film Corporation

На кой политик би му се харесало да намалим депутатите от 240 на 120? А да редуцираме субсидиите от 11 лева на 1 лев на глас?

Тези два въпроса – от зададените първоначално шест въпроса от инициативата на „Шоуто на Слави“ за национален референдум- бяха единствените с незабавно въздействие, тъй като около тях нямаше какво да се умува. За разлика от електронното гласуванe или мажоритарното избиране. Щом избирателят кажеше ДА, да се намалят, това веднага щеше да означава задължение за държавата да приведе решението в сила.

Ето защо тези два въпроса тормозеха най-много партийното статукво.

Статуквото успя да атакува единия въпрос по линия на конституционността – видите ли, не може да бъде задаван на референдум въпрос за намаляване броя на депутатите, тъй като това е въпрос на Конституцията и съответно на Великото народно събрание. Като че ли обикновеното Народно събрание не промени досега пет пъти конституцията, а референдумите могат да задават въпроси от компетентността на обикновеното народно събрание (така е решил българският парламент).

Така чрез конституционна хватка беше неутрализирана опасността от намаляване броя на нашите избраници в парламента.

Остана обаче въпросът за субсидиите. Парламентът се потруди сериозно да промени в 12 без 10 правилата за референдум и най-вече за датата – от нея зависи много – ако референдумът е през август, няма да бъде достигната огромната избирателна активност, поискана от същите депутати и референдумът няма да е валиден.

Този план обаче беше изоставен заради гражданско брожение, пък и все пак трябва да даваме вид, че у нас има върховенство на закона. На онези в Азербайджан им е къде ти по-лесно. Премахнаха опозиционните комитети за техния си национален референдум, който ще даде неограничена власт на президента, конфискуваха критичните брошури, арестуваха когото трябва и нещата ще се подредят.

Обаче ние сме в ЕС и трябва да даваме вид на правова държава.

За този вид последно трябва да се погрижи ЦИК. А ЦИК няма да забрани инициативните комитети, но ще направи непосилно регистрирането им. Инициативни комитети за референдума? – може, но трябва за две седмици да създадете комитет от 21 души, да заверите подписите на членовете нотариално, да съберете 2500 подписа от граждани, да попълните безумен формуляр

и може би да донесете главата на Минотавъра.

Ето тогава ще ви регистрираме. Ако ви е трудно, тогава се кандидатирайте за президентските избори – там нещата са по-лесни, имате повече време, защото ЦИК ви дава изборните книжа много по-рано от тези за референдума, при това играете за джакпота, а не за някаква си разяснителна кампания.

След като създаде ограничения за участие на граждански комитети в информационната кампания – и на практика ограничи правото на мнение – ЦИК направи още една застраховка за запазване на партийното статукво – въведе

референдум на поискване.

На 6 ноември избирателят ще получи бюлетина за президент – задължен е да избере президент, но референдумът ще е концерт по желание. Ако случайно сте научили, че в същия ден се провежда национален референдум и настоявате да отговорите на неговите въпроси, няма да ви спрат – ще ви дадат бюлетина.

Но само ако поискате бюлетина.

За да не поискате, може би ще има и предварителна обработка – някакви умни глави ще ни кажат, че нашите отговори на референдума няма да имат кой знае какво значение. Тогава на кого му пука дали ще гласува на референдума.

Е, едно е сигурно – на политиците им пука – ако достигнем избирателната активност от предишните парламентарни избори т.е. около 50%, референдумът ще е валиден и ще има значение как сме отговорили. Ако се откажем да гласуваме, те ще си умножават по 11 лева гласовете и ще си подсвиркват.

А отсега нататък гласовете ще са много повече от преди, разбирай, парите за партии ще са много повече от преди.

Нали приеха задължителното гласуване – да ги избираме задължително, съответно броят на гласувалите значително ще се увеличи. Ако искате да гласувате против задължителното гласуване – параграфът е същият – невалиден референдум заради ниска избирателна активност.

Ето така си честитим на 15 септември Международния ден на демокрацията в страната-членка на Европейския съюз България!

Коментар на Даниела Божинова

 

Снимка: STAR WARS © 1977 Twentieth Century Fox Film Corporation

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply