Google+

Брюксел гласува за лоби контрол и прозрачност

corrupt-lobbyists

Известно е, че за лобистка дейност се харчат милиони. В Брюксел около 30,000 лобисти ежедневно въздействат върху решенията на 28 комисари, 750 депутати и другите органи и институции на ЕС. Счита се, че лобистите в Брюксел днес са много повече от тези във Вашингтон – родният град на лобизма.

Докато обаче в САЩ отдавна са въвели и постоянно усъвършенстват механизмите за прозрачност и отчетност на политиците и въздействащите им лобита (напр. регистрация на подаръци със стойност над 20 долара, забрана за подаряване на безплатни места за театрални постановки, спортни събития и др.), то в сърцето на Европа големите корпорации не са притеснени от стриктни регламенти.

От своя страна политиците се изстрелват директно от местата си в европейските институции на високоплатени позиции в глобални корпорации. Последен фрапиращ пример за такава корупционна  „въртяща се врата“ беше назначението на Барозу, бившия председател на ЕК, в инвестиционната банка Голдмън Сакс.

За предотвратяване на случаи като този с Барозу специален доклад на европейския депутат Свен Гиголд  предлага да се въведе 3-годишен карантинен период, през който комисарят не може да стане корпоративен шеф или лобист за дадени икономически интереси.

На 12 септември Комитетът по конституционни въпроси на Европейския парламент разгледа специалния доклад „Прозрачност, почтеност и отговорност на институциите на ЕС“ и гласува неговите предложения. Ето някои от тях:

  • задължителна регистрация на лобистите, включително кои са техните клиенти;
  • ежегодно отчитане, повече категории изборни длъжности и служители да декларират своите лични доходи, ефективен мониторинг на декларациите;
  • проактивно публикуване на протоколи от заседания, които сега се провеждат при затворени врати;
  • 3-годишен карантинен период след напускане за членовете на Европейския парламент и Европейската комисия, а за техните служители – 2-годишен период;
  • невъзможност за поемане на задачи и работа от депутатите, ако тя е в потенциален конфликт на интереси със законодателната им дейност;
  • намаляване на заплащането на депутатите, в случай че имат допълнителна работа като самонаети или наети;
  • разширяване правото на достъп до обществена информация за европейските граждани;
  • повишени изисквания за отчетност и прозрачност към бенефициентите на европейска помощ;
  • въвеждане на „законодателен отпечатък“ (legislative footprint) – да бъде създавано досие на проведени срещи и разговори във връзка с разработването на дадена законодателна мярка и др.

Неправителствените организации Трансперанси Интернешънъл, АлтерЕУ и Демокраси Интернешънъл разпространиха призив към европейските граждани да окажат натиск чрез имейли до членовете на ЕП от съответните държави членки, в които да поискат депутатите да подкрепят предложенията за повече прозрачност и отчетност.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply