Google+

ЦИК да вземе пример от Замбия

Снимка: GIANLUIGI GUERCIA/AFP/Getty Images

Този месец Замбия проведе президентски избори и национален референдум (заедно, на 11 август). Централната избирателна комисия на африканската държава беше подготвила информационни материали на английски и 7 африкански езика, а бюлетините бяха отпечатани с картинки за улеснение на неграмотните. Гласуването с „да“ на референдума ставаше чрез отметка на изображението на око, а „не“ – с отметка на картинката за ухо.

Извън предизвикващото снизходителна усмивка гласуване по картинки, уебсайтът на замбийската избирателна комисия може да възхити всеки гласоподавател на развита държава. Той е ясен, подреден и посетителят веднага се ориентира в нужната му информация. Сайтът с чиста съвест може да бъде даден за пример на българската Централна избирателна комисия, чийто уебсайт представлява списъци със заседания и номера на решения.

Прави също впечатление, че Замбия превъзхожда България по отношение на овластеността на гражданите да одобряват промени в конституцията. Страната е въвела задължителен референдум относно онези части в конституцията, които се отнасят до основните права. Точно този член (чл. 79), който изисква задължително одобрение от гражданите, управляващите предложиха да бъде отменен от гражданите на 11 август, но отмяната не се случи. Референдумът като цяло беше невалиден заради избирателна активност под 50% (Замбия има изискване за 50% +1 избирателна активност на референдуми).

Що се отнася до президентските избори, те завършиха с преизбиране на настоящия президент-популист Едгар Лунгу. Броенето на бюлетините показа много малка и поради това съмнителна за много наблюдатели преднина на Лунгу пред опонента му – бизнесмена Хачилема. Лунгу обещаваше социални придобивки и помощи, докато Хачилема беше планирал мерки за раздвижване и диверсифициране на монокултурната икономика на страната.

Замбийското стопанство разчита изцяло на добива и износа на медна руда за Китай, но с падането на цените на тази суровина напоследък страната е в криза. Около 60% от населението на Замбия е под прага на бедността.

Финансови анализатори коментират преизбирането на Лунгу като недобра прогноза за замбийската икономика. В момента претендентът Хачилема оспорва изборните резултати в конституционния съд. До излизането на решението на съда, което се очаква през септември, новият стар президент не може официално да встъпи в длъжност.

ZAMBIA-buletina-za glasuvane

Бюлетина за гласуване на референдума в Замбия

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply