Google+

Слонове агитираха за конституционнния референдум в Тайланд

elephants thailand

Тайланд гласува за първи път, откакто военна хунта отстрани легитимното правителство и пое управлението на страната през 2014 г.

Гласуването беше на национален референдум на 7 август за одобрение на нова конституция. Конституцията, 20-та по ред в Тайланд, беше написана от назначен конституционен комитет така, че да бетонира контрола на военната хунта върху политическите решения. Тя, например, предвижда всички 250 членове на Сената да се назначават от военните вместо да се избират.

Конституцията беше рекламирана от правителството като основен инструмент за премахване на корупцията, която се счита за най-голям проблем на страната. Самата дума „корупция“ се споменава над 40 пъти в текста на конституцията. Справка в доклада на Трансперанси Интернешънъл за корупционния индекс показва, че Тайланд е била на 76 място от 168 страни през 2015 г., докато България е на 69 място за същата година.

Условията за провеждане на референдума в Тайланд бяха определени за далеч от честни и свободни. Допитването беше предшествано от арести на активисти, агитиращи да се гласува с „не“. Критиката на новата конституция в медиите беше забранена. Международно наблюдение не беше допуснато.

Същевременно управляващата хунта положи усилия да активизира населението за участие в референдума, който целеше да легитимира нейното управление. Бяха използвани слонове за раздаване на брошури по улиците и други изборни примамки за привличане на мнозинство от гласове за конституцията.

Целта беше постигната, макар и не по най-блестящ начин: избирателната активност беше 59%, от гласувалите 61% одобриха новата конституция. Международни наблюдатели коментираха, че хората са гласували за недемократичната конституция, само за да може страната да се придвижи напред – военните обещаха, че парламентарни избори ще се състоят едва след приемане на конституцията. Редица чуждестранни инвеститори също така очакват, че след референдума политическият риск в Тайланд ще намалее.

Според сп. Time референдумът е осигурил на страната краткосрочна стабилност, но не и спокойствие за по-далечно бъдеще.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply