Google+

Надпревара за наследството на Великобритания в ЕС

Снимка: Vsekiden.com

Милано, Мадрид и Барселона се впуснаха в надпревара за домакинството на две важни агенции на Европейския съюз, които досега се намираха в Лондон – Европейската банкова служба и Европейската лекарствена агенция.

Междувременно ЕС определи главен преговарящ по Брекзит – французина Мишел Барние, бивш европейски комисар, когото британците не помнят с добро заради проведената от него пълна реформа на финансовите регулации в Европейския съюз. Тогава се сблъскаха два коренно различни подхода – на Барние и ЕС – за повече държавна намеса и регулация и съответно на Ситито в Лондон – за повече дерегулация.

Ясно е, че посланието на европейските лидери към Великобритания е, че преговорите по прекратяване на членството й ще се водят от твърди позиции. А предстоящите преговори започват да придобиват най-общи контур и времеви хоризонт. Вече се знае, че ЕС ще иска да се е разделил с Великобритания преди юни 2019 г., когато ще са следващите европейски избори и много преди края на настоящия бюджетен цикъл (2020 г.)

Самите преговори, по изявление на британския премиер Тереза Мей, се очаква да имат 6 отделни етапа или пакета. Първият етап ще бъде на юридическо отделяне от ЕС след задействане на клаузата за „развод“ – чл. 50 на Лисабонския договор. Вторият кръг преговори ще бъде за сключване на споразумение за свободна търговия между Великобритания и ЕС; третият ще се занимае с условията на междинното състояние на страната, когато се намира между прекратяването на членството и новото споразумение. В четвъртия етап Великобритания ще трябва да постигне членство в Световната търговска организация, а в петия ще установи търговски взаимоотношения с всички 53 държави, с които сега ЕС има колективни споразумения. В шестия кръг преговори ще става дума за новите взаимоотношения на Великобритания с ЕС в областта на сигурността, антитероризма и международната политика.

Брюкселският мозъчен тръст Център за европейска реформа е описал по-детайлно етапите на преговори и очакванията за тях в свой анализ.

Даниела Божинова, „Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива“

Снимка:Vsekiden.com

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply