Google+

Ще отзовават кмета на Каварна с референдум?

нина-ставрева-кмет-каварна

В Каварна е създаден инициативен комитет за местен референдум за отзоваване на кмета на общината Нина Ставрева (БСП).

Изявления от името на инициативата направи бившият кмет и настоящ общински съветник Цонко Цонев. Той посочва следните мотиви за отзоваване на Ставрева: уволнения на кадърни специалисти с дълъг стаж в общината, източване на бюджета с консултантски договори, които дублират дейността на чиновниците, докарване на многопрофилната болница до фалит, неизпълнени предизборни обещания или най-общо „некадърно и лъжливо управление“.

Председател на създадения комитет е Пламен Пенчев, първият уволнен от кметицата служител. Той е спечелил съдебно дело срещу общината.

Инициативният комитет се готви през август да започне събирането на подписи за местен референдум.

Инициативата е квалифицирана от юристи като несъстоятелна от правна гледна точка, тъй като според тях в България отзоваването на кмета не може да бъде предмет на референдум. У нас действително не съществува механизъм за отзоваване на изборни длъжности. Такъв механизъм (при наличие на политическа воля) би могъл най-лесно да се създаде за длъжността на кмета – изборът на кметове е мажоритарен и е напълно съвместим с известните механизми за прекратяване на мандата.

Поради липса на механизъм за отзоваване явно в Каварна искат да използват инструмента на местния референдум. Отзоваването на кмета не е експлицитно изключено от предмета на местния референдум. По принцип законът за референдумите (ЗПУГДВМС) посочва, че местните референдуми се свикват по въпроси от компетенцията на общинския съвет, а общинският съвет може да предизвика прекратяване на мандата на кмета. При това положение може да се окаже, че местният референдум евентуално би могъл да влезе в употреба за целите на отзоваването.

Засега изглежда, че Каварна се готви да ни предложи интересен експеримент в областта на пряката демокрация у нас.

Снимка: Club Z

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply