Google+

Президентът праща три въпроса на референдума в Конституционния съд

Росен Плевнелиев | Снимка Веселин Бориешев

На 12 май парламентът взе решение да свика референдум по всички шест въпроса от събралата подкрепа от 670 хил. български граждани подписка на „Шоуто на Слави“

Президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд с искане да се произнесе дали три от въпросите на предстоящия национален референдум са допустими от конституционна гледна точка. Въпросите са за дистанционното електронно гласуване, за намаляване броя на депутатите на 120 и за пряк избор на директорите на областните дирекции на МВР.

Припомняме, че тези въпроси заедно с още три- относно намаляване субсидиите на политическите партии от 11 на 1 лев за глас, мажоритарното гласуване и задължителния вот- бяха предложени от инициативен комитет на „Шоуто на Слави“ и за тях се подписаха над 670 хил. български граждани.

На 12 май 2016 г. парламентът взе решение за произвеждане на национален референдум по всички шест въпроса от подписката на Шоуто.

Плевнелиев (както и други политици) смята, че намаляването броя на депутатите променя държавното устройство, и следователно е въпрос от компетенцията на Великото народно събрание, който следва да не се подлага на референдум. Президентът изглежда особено обиден от поставянето на ново гласуване на въпроса за електронния вот, по който вече гласувахме през 2015 г. на референдум иницииран от самия държавен глава.

Но законът мълчи за случаи като този, както и по много други въпроси, както от БСНГИ вече сме отбелязвали многократно. Ясно е, че празнотите в законодателството, оставени от депутатите заради немарливост, некомпетентност, а може би и нарочно за спъване на инициирането на референдуми „отдолу“, сега се обръщат срещу самия политически елит.

Снимка: Веселин Бориешев

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply