Google+

Казусът „Бeдeчĸa“ прераства в национален протест и местен референдум

Вече няколко седмици недоволни граждани в Стара Загора и София протестират

Паркът „Бедечка“ – 300 декара площ с хиляди дървета в Стара Загора – ще бъде застроен според градоустройствените решения на местните власти.

Вече няколко седмици недоволни граждани в Стара Загора и София протестират срещу унищожаването на този може би най-голям градски парк. През последните дни протестът „Бедечка“ се разрасна в мащабно зелено движение за опазване на българските градски паркове. В него се включиха и гражданските групи, борещи се за защита на Морската градина във Варна, Борисовата градина в София, парк „Отдих и култура“ в Пловдив и още зелени зони в Ямбол, Силистра и други градове.

Движението „Градове с човешко лице“ настоява за мораториум върху градските паркове и зелени площи, докато не бъдат обсъдени и направени законодателни промени в тяхна защита.  Гражданските групи искат пакет поправки в Закона за устройство на територията, гарантиращи публичност, прозрачност и възможност за широко обсъждане на процедурите по промяна в статута на зелените площи, както и достъп до правосъдие при обжалване на устройствени планове и разрешения за строеж.

Протестите продължават.

Междувременно в Стара Загора е започнала подписка за свикване на местен референдум относно съдбата на парк „Бедечка“, съобщава „Дарик радио“. Инициатор е oбщинcĸият cъвeтниĸ Янĸo Янĸoв. Гражданско cдpyжeниe „Иcтинaтa зa Cтapa Зaгopa“ е предоставило офиса си да бъде едно от местата за събиране на подписи. Необходими са над 15000 валидни подписа, за да бъде насрочен референдумът. Организаторите разполат с три месеца за събирането им.

Снимка: Фейсбук (Христо Петров)

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Казусът „Бeдeчĸa“ прераства в национален протест и местен референдум”

  1. Ebony казва:

    Th2;1#8a&7ts very important. Sometimes we fall into the trap of praying wrong prayers. But we need to pray with love in mind and not e judgemental. God Bless.

Leave a Reply