Google+

Консултант на Обама ще помага за референдум в Италия

Mandel Ngan © (AFP/File)

Джим Месина, наричан “the fixer” (уреждача) – високо ценен и платен политически консултант от САЩ- ще помага на премиера Матео Ренци да спечели октомврийския референдум в Италия.

Ренци призова към бойкот на априлския референдум, предизвикан от регионите срещу добива на нефт и газ в италиански води, и референдумът не успя. За премиера и неговата партия обаче нещата стоят съвсем различно за следващия референдум.

В този втори референдум за 2016 г. гражданите ще бъдат поканени да одобрят промяна в избирателните правила и сената на Италия. Референдумът е задължителен – управляващите трябва да получат одобрението на избирателите, иначе няма как конституционните промени да влязат в сила.

Задачата на Ренци ще бъде трудна. Министър-председателят публично заложи политическата си кариера на успеха на този референдум. Ако той бъде неуспешен, Ренци ще трябва да подаде оставка от премиерския пост, както обеща още миналата година.При този висок залог той реши да покани Джим Месина да ръководи кампанията „ДА на конституционните промени“ в Италия.

Джим Месина е шефът на кампанията на Барак Обама при кандидатирането му за втори мандат през 2012 г. След успешната кампания, той беше поканен да консултира консерваторите във Великобритания. През 2015 г. Месина получи наградата за най-добър американски политически консултант от италиански произход в САЩ.

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Консултант на Обама ще помага за референдум в Италия”

  1. […] на Тръмп в САЩ. За да не допусне провал, Ренци положи сериозни усилия да организира кампания „Да на конституционните промени“, за която ангажира […]

Leave a Reply