Google+

Гласуване с пълномощно на британския референдум

СНимка: Jason Alden/Bloomberg

Докато българските законодатели ограничават избирателните права на българските граждани (особено в чужбина), британските законодатели отварят възможности за своите сънародници.

Те ще могат да гласуват по пощата, чрез пълномощник и лично в избирателна секция. Така ще се извършва гласуването в референдума на 23 юни относно излизането/оставането на Обединеното кралство в Европейския съюз.

Великобритания има система за активна регистрация –  в случая регистрацията следва да се извърши до 7 юни, може и онлайн. Вече регистрираните гласоподаватели няма нужда да се регистрират.

Но вероятно ще се регистрират много небританци, на които Парламентът даде възможност да гласуват в Brexit. Това са гражданите на Ирландия и гражданите на 53-те страни членки на Британската общност, които живеят във Великобритания (но не са британски граждани). На практика от временно пребиваващите в страната европейски граждани такова право получават само гражданите на Малта, Кипър и Ирландия. Има известно ограничение за британските граждани, които отдавна са напуснали страната – ще могат да гласуват само онези, които са живели извън Великобритания по-малко от 15 години.

Доскоро Великобритания може би беше единствената страна в Европа, която разрешаваше в нейни национални референдуми да гласуват временно пребиваващите чуждестранни граждани. Корпусът на избирателите в референдума обаче беше прецизиран от Парламента, предвид логиката „съдбата на членството в ЕС да бъде решена от онези, които са граждани на Великобритания“.

За съжаление сред гражданите, които няма да могат да упражнят активното си право на избор на 23 юни, са над 7000 български студенти учащи в Обединеното кралство.

От временно пребиваващите във Великобритания европейци право на гласуване в референдума ще получат само гражданите на Малта, Кипър и Ирландия.

 

Заглавна снимка: Jason Alden/Bloomberg

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply