Google+

Правото на референдум не трябва да бъде погазвано за пореден път

референдум-кирки-300x208

Позиция на Национална гражданска инициатива за честни и свободни избори „Участие, не участ!“

По случай 140-та годишнина от Априлското въстание срещу османския хомот, народните избраници на демократична България ни навлякоха нов хомот. Този път наш български, „патриотичен“ и „демократичен“. На 21 април парламентарното мнозинство прие на второ четене, че правото да гласуваш отсега нататък ще е задължение.

Зад гръмките фрази за граждански дълг, депутатите хитроумно осигуриха нови приходи за партийните каси – при съществуващите правила за субсидиране на партиите задължителното гласуване ще умножи партийните субсидии по по-големия брой гласуващи.

Депутатите също така потъпкаха конституционното право на референдум. Те предрешиха въпрос, за който беше напълно ясно, че ще бъде решаван от гражданите на национален референдум. Най-вероятно депутатите ще се опитат да изключат задължителното гласуване от въпросите на предстоящия референдум, като се мотивират, че този въпрос вече е решен. Това обаче може да не е необходимо:

Пренебрегвайки върховенството на закона, парламентарното мнозинство промени правилата за референдуми. Това се случи, докато е в ход конкретна процедура за национален  референдум по подписката на инициативен комитет с председател Слави Трифонов. Вместо да бъде проведен в един ден с президентските избори, както е според закона, референдумът ще бъде насрочен през летния отпускарски  сезон преди изборите, според променените правила. Целта е да се осуети валидността на предстоящия референдум, като се попречи на достигането на нужната избирателна активност. Ако тя не бъде достигната, въпросите на референдума, между които въпроса за намаляване на партийните субсидии и броя на депутатите ще отидат за окончателно решаване от  депутатите.

Оказва се, че в България депутатите стоят над народа, който им е делегирал власт.

Тези атаки срещу демокрацията се предприемат във време, когато България председателства Съвета на Европа – организацията стожер на демокрацията в Европа. Съветът на Европа е създал стандарти и препоръки за свободни и честни избори и референдуми, с които България отказва да съобрази законодателството и управленските си практики. Абсурдно е да председателстваш организация, чиито препоръки не следваш.

Инициатива „Участие, не участ“ възнамерява да се обърне към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа с призив да бъде прекратено председателството на България на Комитета на министрите.

Инициатива „Участие, не участ“ призовава Националния омбудсман да сезира Конституционния съд  относно противоконституционното изискване към националните референдуми да имат избирателна активност, равна на избирателната активност на парламентарни избори, изискване, записано от политическата класа в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление единствено като гаранция за комфортно управление без участие на гражданите.

 

За контакти: Даниела Божинова, Председател на Инициативния комитет на национална гражданска инициатива „Участие, не участ“

Снимка: Чавдар Николов ©; vbox7.com ©

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Правото на референдум не трябва да бъде погазвано за пореден път”

  1. petar petrov казва:

    Съглсен съм със всичко.

Leave a Reply