Google+

Холандците гласуват срещу приемането на Украйна в ЕС?

netherlands referendum
Референдумът има потенциала да спре влизането в сила на споразумението между Европейския съюз и Украйна

Днес в Холандия се провежда референдум относно споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз.

Референдумът може да се окачестви като исторически по няколко причини: той е първият в Холандия, свикан „отдолу“ чрез гражданска подписка, и втори национален референдум в най-новата история на страната.

В европейски план това ще бъде единственият референдум по въпроса за асоциирането на Украйна. Въпреки това допитването има потенциала да спре влизането в сила на споразумението между ЕС и Украйна. Социологическите проучвания показват, че несъгласните със споразумението  надвишават съгласните, както и че по всяка вероятност въпросът ще мобилизира повече от 30% избиратели (холандският закон за референдумите изисква избирателна активност от поне 30%).

Ядосани ли са холандците на украинците? Безспорно много семейства продължават да скърбят за 196-те холандски жертви на борда на сваления самолет над Украйна на 17.07.2014 г.  Инцидентът беше резултат от украинско-руския конфликт и въоръжените сблъсъци в Източна Украйна. Много евроскептици смятат, че точно споразумението за асоцииране на Украйна към ЕС е предизвикало конфликта с Русия.

Референдумът обаче се отнася много повече за бъдещето на Европа, отколкото за конкретното споразумение за асоцииране. Инициаторите на допитването – няколко граждански организации и популярният уеб-сайт Geen Stijl (“Без обноски”) са убедени, че, преди да продължи с нови разширения, Европа следва да подреди собствения си дом, да реши проблемите на собствената си демокрация. Очаква се допитването да покаже какво е отношението на холандците към настоящото състояние на обединена Европа и  европейската интеграция. Някои британски политици като Найджъл Фарадж, посочват, че резултатът от холандския референдум би могъл да бъде проектиран и върху предстоящия Брекзит (прословутият референдум за излизане/оставане на Великобритания в ЕС).

Холандският референдум ще бъде консултативен и необвързващ, което означава, че парламентът би могъл да вземе различно окончателно решение. Да не забравяме обаче, че става въпрос за държава със стари демократични традиции, в която несъобразяването с мнението на избирателите може да бъде равносилно на политическо самоубийство.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply