Google+

Абсурд: 2187 дни за препис на подписката на „Шоуто на Слави“

IMG_20160226_105210

На конференцията „Към работеща пряка демокрация“ Йордан Гинев, експерт и бизнес съдружник в сферата на информационните технологии, разказа за опита си с прехвърлянето на подписката на “Шоуто на Слави“в електронен формат.

Като съмишленик той е поел да организира дейността по преписване на личните данни от хартиените подписки в електронни таблици.

Тази задача се оказала също толкова непосилна колкото събирането на повече от 400 хиляди подписа в рамките на три месеца.

Гинев посочи, че при достигане на добро темпо при преписването, при положение, че личните данни са ясно четими от подписката, на „преписвача“ му е била нужна минута и половина, за да приключи с данните на един човек.

Като се има предвид, че Комитетът на Слави Трифонов за национален референдум събра 673 841 подписа, това означава, че на Шоуто са му били необходими 2187 работни дни или почти 7 работни години, за да може един негов служител да вкара цялата информация в електронен списък.

На практика с помощта на Гинев задачата е била решена за около 60 работни дни от 130 души, които ежедневно прехвърляли в електронен вид информацията, набирана на хартия от събирачите на подписи.

Гинев беше един от панелистите, поканени да дискутират „херкулесовата“ задача за свикване на национален референдум чрез подписка на конференцията, организирана от „Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива“. Той разкри с конкретни факти и изчисления абсурдността на изискването на закона подписките за референдуми да се преписват в електронен списък. Безспорно това изискване прави невъзможна задачата за свикване на национален референдум от групи без огромни ресурси (времеви, човешки, финансови и др.) и единственото, което обслужва, е спокойствието на чиновниците, които следва да извършат проверката на подписката.

В резултат на форума група организатори на подписки и местни референдуми подготвиха сигнал до Омбудсмана, с който искат мониторинг на процедурите по проверка на подписките и отпадане на електронния списък, като нарушаващ правото на референдум.

IMG_20160226_105157

Снимка: „Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива“

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply