Google+

Лидер на партия в Полша поиска референдум за бежанците

APF 2015/ BARTLOMIEJ KUDOWICZ

Движение „Кукиз-15”, което има 42 народни представители от съставения от 460 места полския парламент, поиска национален референдум за бежанците.

„Ако аз посрещам гости, би трябвало аз да решавам кой да да ми гостува, тъй като аз съм домакинът, а не коя да е политическа партия”.

Това заяви пред полската прес-агенция лидерът на движението Павел Кукиз, който, макар понастоящем да заема депутатски пост, е бивша рокзвезда. Движението на Кукиз беше основано след като той получи 21% от общия вот на изборите за президент през 2015 г., на които той се кандидатира като независим кандидат. Централна тема на неговата кампания беше преминаването от пропорционална към мажоритарна избирателна система. Това беше и един от трите въпроса, по които поляците гласуваха на референдум през 2015 г.

Междувременно, управляващата крайнодясна партия „Закон и справедливост” обяви, че Полша ще приеме не повече от 400 бежанци през тази година. Предишното правителство, водено от Гражданската платформа, беше обещало Полша да даде убежище на общо 7000 бежанци.

Снимка: © APF 2015/ BARTLOMIEJ KUDOWICZ

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Лидер на партия в Полша поиска референдум за бежанците”

  1. Mariyan казва:

    И в България трябва да има смислен референдум по темата.

Leave a Reply