Google+

Дания: „Повече ЕС? Не, благодаря“

B1-PM-Denmark-voting

Това беше заглавието на кампанията срещу задълбочаване на европейската интеграция, водена от Датската народна партия по повод на националния референдум за присъединяване на Дания към европейската система за правосъдие и вътрешен ред. Това беше и отговорът, предпочетен от 53% от гласувалите на референдума на 3 декември 2015 г. Дания остана резервирана към евроинтеграцията.

Аргументите и на двата лагера изглеждаха убедителни. Премиерът Расмусен агитираше в полза на ЕС и заявяваше, че Дания не може да се справи сама с нарастващите трансгранични заплахи, че Европол, европейското полицейско и съдебно сътрудничество са й необходими. Евроскептиците, обратно, посочваха, че „повече ЕС“ може да доведе до  загуба на контрол върху имиграционната политика и приемане на европейски квоти за бежанците.

На практика датчаните гласуваха за запазване на статуквото, т.е. запазване на възможността за неучастие в областта на правосъдието и вътрешния ред на ЕС, която бяха договорили през 1993 г. в резултат на отрицателния резултат от друг референдум (относно договора от Маастрихт).

Вероятно терористичните атаки в Париж дни преди референдума и бежанската вълна са оказали своето решаващо въздействие върху избирателите, които, както е известно от практиката на много референдуми по света, когато се чувстват несигурни, гласуват консервативно.

Източник: http://europe.bg/

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply