Google+

Църквата в ЮАР призовава към ядрен референдум

Снимка: CNS photo/Nic Bothma, EPA

Католическата църква в Република Южна Африка призова правителството на страната да не инвестира в ядрена енергетика, докато не прецени трезво икономическите алтернативи и докато не свика референдум по въпроса.

Епископ Абел Габуза, оглавяващ Комитета за справедливост и мир към Африканската конференция на католическите епископи, е направил изявление от името на организацията, в което се казва: „Рискът от инцидент е много нисък, но последиците от такъв инцидент биха били унищожителни…. Комитетът апелира към правителството за незабавно насрочване на ядрен референдум.“

Епископът също така е препоръчал разглеждане на алтернативата на възобновяемите източници, предаде Business Internatinal Times.

Икономиката на най-индустриализираната страна в Африка изпитва все по-голям глад за електроенергия. Администрацията на президента Зума възнамерява да реши проблема с инсталиране на 9600 мегавата ядрена мощност, като по този начин също ще намали зависимостта от въглищата, на които се базира националното електропроизводство. Според „Блумбърг“ обаче ще е нужна инвестиция от 100 милиарда щатски долара, което прави ядрената опция доста скъпа. „Ако нашето правителство вярва, че ядрената енергетика най-добре ще обслужи интересите на южноафриканците, то не би следвало да се страхува да отвори дебат и да свика национален референдум по въпроса преди да се захване с обществени поръчки.“, е заявил епископ Габуза.

SAR South African Republic protests against nuclear power

CNS photo/Nic Bothma, EPA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: International Business Times

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply