Google+

Жена лидер печели изборите в Мианмар, но няма право да стане президент

Aung San Suu Kyi visit to Berlin, Germany - 10 Apr 2014

Исторически парламентарни избори на 8 ноември в Мианмар (бивша Бирма) бяха спечелени от демократичната опозиция след 50-годишно управление на военен режим.

Две трети от местата в парламента ще се заемат от депутати на Националната лига за демокрация, водена от Аун Сан Су Чи, която е носителка на Нобелова награда за мир.

Военните запазват известни позиции благодарение на предвидена от действащия закон квота – 25% от депутатските места се дават на военни чрез назначение, а не чрез избор. Въпреки това броят на спечелените места от опозицията е достатъчен, за да може тя да излъчи президент на страната.

Но номинацията не може да бъде г-жа Су Чи, тъй като настоящата конституция не позволява на граждани на Мианмар, които имат съпрузи/съпруги и/или деца – чужди граждани, да се кандидатират за държавен глава. Аун Сан Су Чи е омъжена за англичанин и децата й са британски граждани.

Световните медии коментират, че въпросният конституционен текст е бил приет специално за да отстрани Су Чи като претендентка за президентския пост. Г-жа Су Чи е сочена като един от най-ярките политически лидери на нашето съвремие. След известно пребиваване със семейството си във Великобритания, през 80-те години тя се завръща в родината си и оттогава до днес се бори за човешки права и демокрация в Мианмар. Около 15 години е прекарала като затворничка под домашен арест, като в изборния ден са се навършили 5 години от пускането ѝ на свобода.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply