Google+

Украинска журналистка почина след нападение с киселина

katerinaHandzyuk-corupzya-com

Катерина Гандзюк, журналистка, антикорупционна активистка и общинска съветничка в град Херсон, Украйна е починала от раните си вследствие заливане с киселина. Тридесет и три годишната жена и нейните лекари са били победени след 3-месечна борба за излекуване на изгарянията й.
Погребението на херсонската активистка беше на 7 ноември.
Гандзюк е фигура от гражданското движение за демократични реформи, безпристрастност на съдебната система, интеграция с Европейския съюз и срещу проруския сепаратизъм в Украйна, започнало с т.нар. Майданска революция преди 5 години.

Международната правозащитна организация Human Rights Watch посочва по повод смъртта на Гандзюк, че критиците на правителството и корупцията в Украйна са изложени на голям риск. През последните 9 месеца са регистрирани над 50 атаки срещу активисти и правозащитници в страната. Липсата на защита и ефективно разследване от страна на държавните власти показва, че „правителството толерира такива нападения”, според организацията. През септември друг борец с корупцията Олех Михайлюк е бил прострелян в Одеса и все още е на болнично легло. През юни Микола Бичко, природозащитник в Харков е бил намерен обесен в гората. Той е провеждал гражданско разследване относно промишленото замърсяване на местна река. Тези случаи остават неразкрити от украинските власти.
Бездействието и неефективността на правоприлагащите органи на практика окуражават продължаването на атаките и саморазправата.

Инициатива БГ

Снимка: корупцiя.Iнфо

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply