Google+

Гласуват да падне забраната за богохулство в Ирландия

Stephen-Fry-Guardian

На 26 октомври Ирландия ще проведе референдум за премахване на престъплението „богохулство“ от нейната конституция. Конституционният текст създаде известни неприятности на популярния британски актьор Стивън Фрай, който отправи критични реплики по адрес на господ в интервю преди две години по ирландската обществена телевизия RTE. Срещу Фрай се получи оплакване в полицията и бе предприето разследване. Глобата, която го грозеше беше в размер до 25 000 евро. След време разследването беше преустановено по причина, че полицейските служители не успяха да открият други лица, които да са били засегнати от изказването на Фрай.

Определението за „богохулство” в основния закон на страната е „груба обида и непочтително отношение към неща, считани за свети от някоя религия, водещи до причиняване на възмущение и страдание у вярващите в тях.” Въпреки предвидената глоба за богохулство, на практика ефективни санкции не са налагани след 1855 г.

Очаква се референдумът да прати конституционната забрана на богохулството в историята. Налице е значителен обществен консенсус относно нейната отживялост.

Като цяло влиянието на Римо-католическата църква в Ирландия значително е намаляло от 80-те години насам. В подкрепа на тази тенденция дойде и резултатът от проведения по-рано тази година референдум, който отмени забраната върху абортите, а през 2015 г. друг конституционен референдум даде зелена светлина на еднополовите бракове.

Конституционният референдум в Ирландия на 26 октомври т.г. ще бъде проведен едновременно с президентски избори.

Инициатива БГ

Снимка: Стивън Фрай/Guardian

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply