Google+

Стартираха процедура за референдум за инсинератора в София

incinerator-videoBlocks

Днес „Политическа група 5” в Столичния общински съвет задейства процедура за свикване на местен референдум в София с тема – изграждането на завод за изгаряне на отпадъци за над 300 млн. лв. Съветниците от групата внесоха в СОС 10 страници доклад с аргументи защо не трябва да се допуска въпросният проект. Основните критики са, че при горенето ще се отделят фини прахови частици. Освен това в процеса се създава и силно токсична пепел, която ще трябва да бъде транспортирана до Германия, за да се унищожава. Аргументът на управляващите от ГЕРБ е, че проектът се одобрява от Европейската комисия, което е гаранция, че е екологичен. Според опозицията обаче технологията е остаряла, а избраното място показва безотговорност към жителите на града.

„Смятаме, че проект, който е стартирал преди повече от десет години с едни намерения, вече има нужда от сериозно преосмисляне и преоценка”, е заявил пред медиите един от вносителите на Доклада общинският съветник Иван Велков (ПГ5- ПП Зелените). Инициативата на ПГ 5, по думите на Велков, е опит за призоваване към здравия разум и включване на всички заинтересовани в смислен разговор по тази важна тема. Чрез референдума решението ще бъде предоставено за вземане от всички граждани на София.
Предложени са следните въпроси, по които да се гласува на референдум: дали да бъде построена инсталация с технология за изгаряне, дали тя да бъде в „ТЕЦ-София“ и дали общината да вземе заема от 67 млн. евро.

Инициаторите на местния референдум подчертават надпартийността на проблема. Те са общо 15 (надхвърлят нужната квота от 1/5)и представляват целия опозиционен спектър в СОС: Иван Велков, Симеон Славчев, Венцислав Мицов, Светослав Витков (четиримата от Политическа група 5), Марта Георгиева, Иво Божков, Николай Толчев ( и тримата от ДСБ), групата на БСП, Анета Григорова, Войслав Тодоров (Български социалдемократи и Нормална държава).

Инициатива БГ

Снимка: VideoBlocks

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Стартираха процедура за референдум за инсинератора в София”

  1. […] въпроси, свързани с качеството на въздуха в града. “Българско сдружение за насърчаване на гражданскат… публикува информация за задействане на процедура за […]

Leave a Reply