Google+

ВОЛЯ иска промяна на закона за референдумите

mareshki-offnews

Партия ВОЛЯ внесе на 29 юни в Народното събрание свой законопроект за изменение на правилата за референдуми. Предлага се да отпадне изискването за избирателна активност на националните референдуми ( кворум-участие). Вместо него да се въведе кворум одобрение – изискване за одобряване на предложението на референдума от поне половината от броя на гласувалите на последните парламентарни избори.

Преформулирането на условията за валидност на националните референдуми, според вносителите, ще осигури едновременно представителност на решенията и ще разблокира настоящата ситуация, при която заради високия праг за избирателна активност нито един референдум на национално ниво не е завършил с окончателен резултат. В момента за признаване резултатите на референдума се изисква на него да са гласували поне толкова избиратели, колкото са гласували на последните парламентарни избори. Така формулирано, това изискване дава възможност на противниците на референдумните предложения да използват тактика на бойкот, за да намаляват избирателната активността под нужния праг и така решават съдбата на съответното допитване. Настоящото изискване за избирателна активност, което между другото няма аналог в правния свят, е също така в разрез със стандартите на Съвета на Европа за честни и свободни референдуми.

Ако кворум-одобрение, предложен от ВОЛЯ, беше в сила при референдуми 2015 и 2016,  техните решения щяха да са окончателни и вече следваше да се прилагат.

Проектът на Воля предвижда още една промяна – международни договори, които вече са ратифицирани, да могат да се подлагат на прегласуване с референдум. Въпросната промяна вероятно е необходима на партията във връзка с идеите й за преразглеждане на членството ни в НАТО. Тя обаче влиза в колизия с конституционен текст, който не позволява подобно прегласуване и следователно няма да бъде приета.
Лошото в случая е, че недомислената поправка за международните договори, ще повлече със себе си и по-демократичното условие за валидност на националните референдуми, което се предлага и най-вероятно нещата няма да се променят.

Даниела Божинова
Снимка: лидерът на „Воля“ В.Марешки в НС, Offnews

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply