Google+

Ще има поправителен за словенския референдум

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Анулираният референдум относно ж.п. линията Дивача-Копер в Словения ще бъде повторен на 13 май. Повторението се налага заради съдебно решение,което постанови, че допитването не е проведено при свободни и честни условия. Проблемът на референдума беше намесата на правителството и използването на 95 хил. евро публични средства за обработване на общественото мнение.

Инициатор на референдума, както и на съдебното дело беше организация на данъкоплатците, начело с гражданина Вили Ковачич. В навечерието на новия референдум Ковачич е споделил пред словенските медии, че получава заплахи за живота си и обвинения заради предизвикването на второ допитване, за което ще бъдат похарчени нови 6 милиона евро от държавния бюджет.

Малко след референдума ще се проведат извънредни парламентарни избори. Управляващите в Словения можеха да насрочат референдума и изборите в един ден, но предпочетоха да ги разделят. Правителството е изразило увереност, че резултатът от допитването ще е в подкрепа на ж.п. инвестицията в размера, който то предложи и който след това беше оспорен като висок от организацията на Ковачич.

Даниела Божинова

Снимка: SlovenianTimes

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply