Google+

Референдум за еврото или партиен пиар

euro-split

Политическа партия „Възраждане” стартира подписка за свикване на референдум по въпроса за членството на България в еврозоната.
Позицията на партията е срещу въвеждането на еврото в България. С пресконференция през април нейният лидер Костадин Костадинов обяви началото на кампанията за събиране на подписи, която започна в родната му Варна.
На практика с подписката „Възраждане” ще се опита да възроди националния референдум у нас, макар да е напълно ясно, особено след референдум 2016, че в България управляващите са създали неработещ механизъм за пряко участие, който не позволява провеждане на смислени и решаващи референдуми.

Това, което по-успешно би направила ПП „Възраждане” е да възроди не националния референдум, а интереса към себе си. Най-вероятно такива са намеренията на лидера Костадинов, тъй като той не изглежда да вярва в ценността на пряката демокрация. Наскоро в качеството си на общински съветник във Варна Костадинов отказа да подкрепи предложение за местен референдум относно проблемната Алея Първа. Предложението, подкрепено с подписите на 33 хил. граждани, беше направено още преди четири години, но тъй като общинарите не искаха да се занимават с него, то трябваше да измине дълъг и тежък път през съдебните инстанции и да се върне в началото на 2018 г., този път наложено от Съда, към общински съвет Варна.

Въпреки явните пиар цели на ПП „Възраждане”, ако подписката успее да предизвика публичен дебат относно членството ни в еврозоната – какво ще означава, как ще стане и с какви последици за нашия джоб, усилията на партията биха могли да допринесат определена обществена полза.

Даниела Божинова

Снимка: БНР

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Референдум за еврото или партиен пиар”

  1. […] референдум беше обезценено за пореден път. Както Инициатива БГ по-рано писа, при съществуващите законодателни условия за пряк вот […]

Leave a Reply