Google+

Ще преместят ли магистрала с референдум?

skaptopara-blagoevgrd_enovinabg

Антично селище и уникални находки на територията на община Благоевград са под заплаха да бъдат погребани от багерите, които изграждат един от лотовете на АМ „Струма“.

Организирана е гражданска подписка с предложение за референдум „Запазване и възстановяване на раннохристиянска черква от IV век от времето на император Константин Велики и други жилищни и обществени сгради, открити в тракийското селище Скаптопара на площ от 12 дка в землището на с. Покровни и с.Зелен дол.”
Местният парламент е обсъдил включване на точка за референдума в предстоящата майска сесия, съобщи регионалната медия Blagoevgrad.eu. Инициаторите на референдума смятат, че могат да спасят историческото наследство от унищожение, ако гражданите поискат на референдума да бъде даден статут на паметник на културата на въпросните археологически обекти. С това те се надяват също така да създадат нова възможност за развитие на културно-историческия туризъм в родния си край.
Според Инициативния комитет не е трябвало да се допуска въобще трасето на магистралата да мине през терена, тъй като още от 1973 година се знае за селището.

Инициатива БГ

Снимка: Заплашеното с унищожение селище Скаптопара, Благоевградско enovina.bg

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply