Google+

Заместникът на Иванчева: Няма да пусна строежите в „Младост“

klisurov-bgnews-online

„Смятам да използвам своето законово право и да внеса в Столичен общински съвет предложение за провеждане на референдум срещу презастрояването. То включва същите онези въпроси, под които се подписаха 14 000 граждани и които СОС с лека ръка отхвърли“, написа в пространно обръщение в социалните мрежи Владимир Клисуров. Наскоро той беше определен да поеме временно поста на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева заради задържането й в ареста по обвинение в корупция.

Клисуров се обръща към столичните общински съветници с призив да се вслушат в гласа на гражданите и да променят градоустройството в техен интерес, а не единствено в услуга на финансовите и строителни интереси. Обръщението на Клисуров, което вече се разпространява„вирусно” в мрежата, съдържа прогноза за нов политически компромат – „ново пълнене на кофата с помия” след изливането й върху Иванчева, за да бъде използвана срещу него и други членове на комитета „За зелен Младост”. През последните две години Комитетът се бори с протести и подписки срещу заплахите от бетониране на жизненото пространство в столичния район. Клисуров заявява, че няма да постави подписа си под разрешителни за строежи, които арестуваната Иванчева е спряла и че желае да подаде оставката си от поста. Той трябваше да поеме длъжността въпреки несъгласието си.
Клисуров подчертава, че референдумът е важен за жителите на района и трябва да се проведе „преди и последната градинка в „Младост” да е изчезнала”. Въпросите, които ще предложи са същите от първоначалното иницииране:
1) Подкрепяте ли в срок от две години да се приемат изменения в Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3, Младост 4, които да не позволяват ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с разположени съоръжения за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии?
2) Подкрепяте ли за срок от две години да се обяви мораториум върху издаването на разрешения за строеж и започващо строителство в район „Младост” на Столична община, област София – град, до изменения на Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3, Младост 4, които да не позволяват ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с разположени съоръжения за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии?

Преди няколко месеца Столичният общински съвет не пожела да допусне референдума с мотив, че горните въпроси са некоректни, но отказа да ги коригира. Възможността да откаже допитването беше използвана от СОС по силата на законово положение, което му позволява да направи това ( но мотивирано) при недостатъчен брой подписи в подписката за свикване на референдум.
Недостатъчният брой беше констатиран от ГРАО при неясни критерии и непрозрачна процедура за определяне валидността на подписите, което наведе на подозрение за манипулация. Инициаторите на референдума започнаха съдебно дело за оспорване на извършената проверка. Съдебното дело продължава и понастоящем.

„Когато подписката на 14000 граждани, поискали свикването на референдум, е манипулирана или „сложена на трупчета“, това не е политически въпрос и не предизвиква възмущение  за разлика от забавянето на процедурите за строителство и накърняване интересите на имотните акули –  това е, което постоянно се дискутира в медиите“, отбеляза по този повод Даниела Божинова, председател на Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива.

Инициатива БГ

Към пълния текст на Обръщението на Вл.Клисуров: https://www.facebook.com/ado.adov/posts/10156382745912628

Снимка Владимир Клисуров – BgNews.online

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply