Google+

От Трън, та на Казандол. Македония прекрати концесия за злато

fileU544LWL1

„Заедничка победа” на хората от Богдановци, Дойран и Валандово по примера на българската община Трън и със солидарната подкрепа на българските природозащитници обявиха македонските зелени в началото на настоящата седмица. Поводът е прекратяване на концесионния договор за добив на мед, злато и сребро от мина Казандол. Решението за едностранно прекратяване беше оповестено на 27 март от правителството на Бивша югославска република Македония. То идва след серия от референдуми, предизвикани от гражданите по места през 2017 г. заради опасения за тяхното здраве и околната среда. На пресконференция по този повод премиерът Зоран Заев заяви, че освен икономическото развитие на страната, ангажимент на неговото правителство е „здравето на хората, което заедно с екологичната безопасност стои над всеки частен интерес”. Решението за прекратяване на концесията е мотивирано от това, че концесионерът не е изпълнил договора в частта за изграждане на медно-катоден завод в предвидения двугодишния период след подписването на сделката.
На местните референдуми  в Македония мнозинството граждани гласуваха срещу минодобива като път за икономическо развитие, но законът не позволяваше тяхното решение да е окончателно.

По-рано през 2017 г. община Трън в България отхвърли на референдум златодобива на своята територия и без да дочака края на споровете около законността на допитването, концесионерът сам се оттегли.

Инициатива БГ
Снимка: Spas za Valandovo (инициатива „Спасение за Валандово“)

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply