Google+

Генерал Тошево: ще има референдум за газта

genToshevo-protest-DarikDobrich

Добивът на газ на територията на добруджанската Община Генерал Тошево ще бъде подложен на референдум на 17 декември. Такова решение взе на 1 ноември Общинският съвет на Генерал Тошево, като определи следния въпрос на допитването:
Против ли сте Община Генерал Тошево чрез Общинския съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?
Референдумът е по инициатива на кмета на Общината Валентин Димитров. Основен мотив е голямата значимост на въпроса за населението и евентуалните негативни последици върху околната среда и здравето на хората. Курсът към провеждане на референдум беше поет от местната власт след серия протести на хората от общината срещу инвестиционното намерение на компанията „Русгеоком БГ“ да прави сондажи за синьо гориво. Става въпрос за над 40 сондажа на територията на 18 села с период на концесиониране 35 години.
Обществените обсъждания, проведени от фирмата-концесионер, не премахнаха подозренията, че за добива може да бъдат използвани неконвенционални методи или т.нар. фракинг, който беше забранен в България от 41-то НС през 2012 г.
От партия „Зелените” коментират, че „Добруджа не разполага с повърхностни води и единственият източник е подпочвения артезиански басейн Малм Валанж. Той е еднороден и непрекъснат за целия район. От този басейн се напоява „житницата“ на България и той служи за питейни и битови нужди на около 1 милион граждани в Североизточна България и около половин милион в Югоизточна Румъния. Евентуално замърсяване с химикали, деривати и газове от сондажна дейност може да замърси целия артезиански басейн.
От Областната избирателна комисия информираха, че гражданите с право на глас в община Генерал Тошево са малко над 13 500. За да е валиден референдумът, трябва да се получат гласовете на минимум 5406 души.

БСНГИ
Снимка: Дарик Добрич

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Генерал Тошево: ще има референдум за газта”

Leave a Reply