Google+

Принц Джордж пита данъкоплатците за заем

fire-PG

На 28 октомври жителите на канадския град Принс Джордж проведоха референдум относно вземането на общински заеми за строителство на обществена къпалня и нова сграда за градската пожарна команда. Законът там не позволява поемане на голям и дългосрочен публичен дълг без съгласието на данъкоплатците, които ще го изплащат. Гражданите дадоха своето одобрение и за двата заема, (съответно над 62% „да” за заем за басейна и 83% да” за заем за пожарната).
Допитването беше предшествано от широка информационна кампания, която включи обществени обсъждания, дни на отворени врати в Общината и лични срещи на кмета и общинарите с избиратели по места. Общината предостави на хората изчерпателна информация в сайта си, както и на хартия, която изпрати до всяко домакинство в града. На данъкоплатците беше изяснено, че при заемане на 35 милиона за басейн всеки собственик на недвижим имот в града ще трябва да плати 20 к.долара повече местен данък за всеки 100 хил. к. долара от стойността на своя имот, съответно за заема за пожарната – по 8 к.долара повече. Оценката на финансовото въздействие на решението за двата заема показваше около 3% увеличение на данъчната тежест за местните жители. С гласуването на одобрение на заемите в събота гражданите на Принс Джордж на практика приеха да плащат повишението на данъците в бъдеще.
В деня на референдума общественият транспорт до избирателните секции беше безплатен.
Конкретните въпроси, вписани в бюлетината за гласуване бяха следните:

1. Желаете ли да одобрите решение №8888/2017 за вземане на заем от град Принс Джордж, чиято сума да не надвишава 35 милиона к.долара със срок на погасяване не по-дълъг от 20 години, като с този заем да бъде финансирано проектирането и строителството на сграда със закрит басейн, който да замени настоящия градския басейн „Четири сезона”?

2. Желаете ли да одобрите решение №8889/2017 за вземане на заем от град Принс Джордж, чиято сума да не надвишава 15 милиона к.долара със срок на погасяване не по-дълъг от 20 години, който заем да бъде използван за проектиране и строителство на нова сграда на Пожарната служба на мястото на настоящата сграда №1?

Уеб-сайтът на Община Принс Джордж www.princegeorge.ca може да послужи за еталон за това как местните власти поставят в центъра на работата си гражданина-клиент и неговите информационни нужди: на сайта има ясна и изчерпателна информация за референдума, как да се запишете за проверител на бюлетините и др. Предвидени са рубрики като: Достъп до отворени данни, Как да кандидатстваме за работа, Как да участваме в общински търг, Закупуване или наемане на общинска собственост, Търсене на гробно място, Контакт с Кмета, Как да обжалваме административен акт, Места за паркиране, Плащане на такса за паркинг, Запитай за общински имот и дори Как да подадем жалба срещу Общината…
Принс Джордж е община със 74 хиляди жители в Северна Канадска Колумбия и известна като място за зимни спортове.

БСНГИ

Снимка: официален сайт на Община Принс Джордж, Канада www.princegeorge.ca

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply