Google+

Актуални съдебни дела за референдуми

sadebna-zala

ИК„За зелен Младост” срещу СОС
Във Върховния административен съд започна делото на инициативен комитет „За зелен Младост” срещу отказа на Столичния общински съвет да свика референдум по въпроса за застрояването на софийския квартал „Младост”. През 2016 г. комитетът, представляван от Десислава Иванчева (по-късно избрана за кмет на района) проведе подписка за квартален референдум, но при нейната проверка ГРАО призна за валидни по-малко от нужните подписи (10%). Така свикването на референдума не можа да стане задължително за общинарите. СОС се позова на този факт, както и реши, че предложените въпроси от сферата на градоустройството не могат да бъдат решавани от местен референдум. С тези аргументи през април т.г. СОС отхвърли провеждането на референдум с 39 гласа срещу 10 „за” и трима въздържали се.
В жалбата си до ВАС Инициативният комитет иска съдът да обяви решението на СОС за нищожно и да задължи общинарите да свикат референдум. Според Комитета проверката на подписката, на която се основава решението, е нищожна – ГРАО неоснователно е решил, че броят на подписите е по-малък от 10%, тъй като е взел избирателен корпус, различен от предвидения по закона за прякото участие. „За зелен Младости” също така оспорва незаконосъобразността на въпросите на референдума.
Първото заседание по делото се състоя на 20 октомври. То беше придружено с пореден протест на жители на „Младост” срещу презастрояването. Съдът реши да отложи делото за 8 декември, за да може да събере необходимите доказателства.
Държавата срещу референдум с.Чернево
Във Варненския административен съд на 12 октомври започна процесът срещу референдума в село Чернево, община Суворово, образуван по жалба на областния управител Стоян Пасев. Пасев твърди, че решението на Общинската избирателна комисия в Суворово за насрочване на допитването е било незаконосъобразно. Референдумът в Чернево се състоя на 20 август по въпроса за изграждане на депо за неопасни отпадъци от Солвей Соди на територията на селото. В допитването участваха 512 души или 49,28% от гражданите с избирателни права, като почти всички (484) се обявиха против депото. Резултатът отговаряше напълно на изискванията на закона за валидност и задължителност и той беше обявен за задължителен от Общинската избирателна комисия.
СОПА и БСНГИ срещу Община Бургас
На 30 октомври в Бургаския административен съд ще се гледа дело №548/2017, заведено от „Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията” с председател Юлиян Чолаков, „Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива” с председател Даниела Божинова и журналиста Асен Йорданов от сайта „Биволъ” срещу Секретаря на Община Бургас по причина на неговия отказ да предостави на ищците информация за актуалния брой на избирателите в град Бургас, необходим им за започване на подписка за референдум също срещу презастрояването в града. На състоялото се първо съдебно заседание през септември ответникът Община Бургас представи като свидетел регионалния представител на ГРАО. Той заяви пред съда, че проверките на неговата служба не могат да установяват ретроспективно уседналост на избирателите. Това на практика поставя под въпрос всички извършени досега проверки на подписки, тъй като участвалите в тях следва да са имали качеството на избиратели в момента на подписването, а не в момента на предаване на подписката, към който ГРАО прави проверка.
БСНГИ

Снимка:

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply