Google+

Швейцария каза „не” на по-късното пенсиониране

swiss-oldman

Референдум, считан за най-важния за настоящия политически мандат в Швейцария, отхвърли предложение за реформа на пенсионната система. Гласуваните мерки бяха обмисляни и дебатирани през последните 5-6 години предвид застаряването на населението и предстоящо пенсиониране на особено многолюдните поколения от 50-те и 60-те години. Натиск върху пенсионната система на Швейцария оказва също така и високата продължителност на живота на нейните клиенти – средно 83 години – на второ място в света.
Пакетът от мерки беше прокаран в парламента с гласовете на социалисти и центристи. На референдума на 24 септември обаче той беше отхвърлен от 53% от избирателите и голямата част от кантоните при избирателна активност 46,8% – малко по-висока от обичайната активност (около 42%). Пенсионната реформа предвиждаше: увеличаване на пенсионната възраст на жените от 64 на 65 години, така че да се изравнят с мъжете, увеличаване на пенсионните осигуровки от работодател и работещ съответно по 0.15%, увеличаване на ДДС от 8% на 8,6%, за да се финансират пенсиите, въвеждане на гъвкаво пенсиониране в граници 62-70 години, вдигане на максималната пенсия от 2350 шв.франка (около 4000 лв.) на 2420 шв.франка, увеличение на пенсиите с около 70 шв.франка и др.

Въпреки предвидените пенсионни увеличения, предложенията на парламентарното мнозинство не бяха потвърдени от референдума. Смята се, че една от причините е недостатъчната обоснованост на промените, както и тяхната сложност. Това не е първи провал на опит за реформиране на пенсионната система в Швейцария – такива се правят от 1995 г. насам.

Въпреки че проблемът с пренастройването на пенсионната система остава, Швейцария продължава да е една от най-стабилните държави по отношение на публичните финанси, а нейните пенсионери са със завидно висок стандарт. Доскоро швейцарската пенсионна система имаше излишъци, но напоследък е на червено. Тенденцията засега не е толкова обезпокоителна, но е ясно, че дефицитите ще се увеличават и че мерките за запълването им ще стават все по-наложителни.
При настъпилата ситуация след референдума топката се връща към парламента, който следва да изработи нови предложения, които да са ясни и приемливи за гражданите.

Даниела Божинова (по материали от швейцарския печат)

Снимка: 93-годишният швейцарски пенсионер Чарлз Ойгстер се включва в международно състезание по фитнес през 2013 г., Daily Mail, SWNS

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply