Google+

Румънците ще гласуват относно гей-браковете

rom-antugay-protest

Тази есен румънците може да проведат референдум за въвеждане на конституционна забрана за еднополовите бракове. Понастоящем техният основен закон дефинира брака като „доброволен съюз между съпрузи”, което е пределно широко определение и на практика не изключва гей-браковете.
Предложението за промяна предвижда бракът да бъде „съюз между мъж и жена”. То е направено от консервативната ‘Coaliția pentru Familie’ – „Коалиция за семейството”, обединяваща около 30 неправителствени организации. Коалицията е провела гражданска инициатива по въпроса през 2016 г. и е събрала подписите на 3 милиона румънски граждани. Нейните усилия да предизвика въпросната конституционна промяна започват още от 2013 година, но тогава опитът й е осуетен с активната намеса на международната Амнести Интернешънъл. Сериозна подкрепа срещу гей-браковете демонстрира управляващата социал-демократическа партия и нейният лидер Ливиу Драгне. Драгне предлага провеждане на още един референдум заедно с този за традиционното семейство – относно отпадане на имунитета на президента и депутатите.
Предложението за конституционна промяна, която да предефинира брака, вече получи одобрението на двете камари на румънския парламент. С това пътят към референдума е открит. Конституционната процедура за извършване на промени в основния закон предвижда това да се случва по инициатива на 500 хил. граждани или на 1/4 от депутатите или на президента. По-нататък двете законодателни камари следва да приемат с квалифицирано мнозинство желаната промяна и накрая тя трябва да бъде одобрена на референдум от румънския суверен.
Групата на Европейския парламент по правата на хората с различна сексуалност е отправила апел към Румъния да не извършва конституционна промяна за забрана на гей-браковете.
Православната църква в Румъния изцяло подкрепя конституционната промяна.

В България идеята за запазване на традиционното семейство без допускане на еднополови бракове беше също широко подкрепена през 2017 г. Над 15 хиляди българи се подписаха под Европейската гражданска инициатива „Мама, татко и деца“, която настояваше за единна дефиниция за брак и семейство в ЕС: бракът е между един мъж и една жена, а семейство – основано на брак и/или потомство. Координатор на инициативата у нас беше Асоциация „Общество и ценности”. Инициативата приключи през първото полугодие, но все още не е ясна съдбата й. Инициаторите влязоха в спор с Европейската комисия относно крайния срок за събиране подписи. От неговото разрешаване зависи дали тя ще е успешно преминала прага от 1 милион подписа или не и съответно дали ще бъде разгледана от европейските институции.

Снимка: Антигей протести в Букурещ, юни 2013  Автор Даниел Михалеску/AFP/Getty Images

Даниела Божинова

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply