Google+

Тръгва национална подписка за данъчна справедливост

pari

Демократична инициатива за преразпределяне на данъчната тежест в България „Да спрем машината за неравенство!” беше официално обявена на 11 септември в София.
Исканията са две:
1) Да има необлагаем минимум за доходите до размера на минималната работна заплата (460 лв.) и
2) Намалени ДДС ставки от 9% (както за туризма) за вода, основни и детски храни, лекарства, учебници и книги.
Инициаторите Ваня Григорова – икономист, Димитър Събев – икономист, Димитър Манолов – президент на КТ „Подкрепа“, Ивайло Динев – политолог и др., подкрепени от леви партии и неправителствени организации, университетски преподаватели и икономисти, представиха националната подписка на пресконференция в БТА. Те мотивираха исканията на инициативата така:
Десет години след премахването на необлагаемия минимум и въвеждането на плоския данък върху доходите България е с най-висок индекс на неравенство в ЕС. България е единствената страна в ЕС без никаква форма на подкрепа за хората с най-ниски доходи под формата на необлагаем минимум, данъчно облекчение или данъчен кредит. Също така е разрушен и балансът в структурата на данъчното облагане – прекалено много фискални приходи идват от косвени данъци, което не е стандартна практика в европейските страни. България е също една от страните, които най-малко прилагат намалени ставки на ДДС. Всичко това изисква да се спре машината на неравенството чрез „всеобхватна данъчна реформа“.

Организаторите се ангажират да внесат събраните подписи паралелно или малко преди внасянето на проекта за бюджет в Народното събрание.

За повече информация и подписване на петицията: www.spravedliva.bg
Инициатива БГ

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply