Google+

Колко струва референдумът за Бедечка

bedechka-bigTree-bnr

Разходите за референдума в Стара Загора относно парк Бедечка са 141 328 лв. Възможността да решат пряко въпрос на местното развитие е струвала на всеки избирател в общината около 47 стотинки. Най-голямото перо – 95 537 лв., е отишло за заплати и осигурителни плащания за изборната администрация. Разходите за допитването бяха оповестени от Общината на нейните официални страници по настояване на сдружение „Запазете Бедечка”. Сдружението е подало заявление за достъп до тази информация след референдума, но е получило отказ и се е обърнало към Административен съд Стара Загора, съобщи СтараЗагора.нет.
На 18.06.2017 г. Община Стара Загора проведе местен референдум с въпрос: „Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал „Бедечка“, по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток – бул. „Хан Тервел“, от запад – ул. „Иван Вазов“, от север алеята към предприятие „Труд“ и от юг – ул. „Христина Морфова“? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк, за сметка на бюджета или активи на Община Стара Загора.“
Референдумът не постигна исканата от закона избирателна активност. Гласуваха около 16% от избирателите, като 85% от тях подкрепиха запазването на парка. Въпреки необвързващия резултат кметът на общината направи изявление, че ще се съобрази с желанието на гласувалите.

Снимка: БНР 

Инициатива БГ

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply