Google+

Купуване на гласове на референдум в Македония

dimche-agroproizvoditel

В македонската община Валандово на 20 август се състоя местен референдум срещу отварянето на медна мина от украинската фирма „Сардич”. Допитването беше четвъртото по ред от серия местни референдуми, организирани през 2017 г. от малки населени места в Източната част на бившата Югославска република Македония срещу концесии за добив на мед и злато. Тези концесии обхващат територия от 10,000 кв. км в или 40% от цялата площ на страната.

Проведените по-рано тази година референдуми в Гевгелия, Дойран и Богданци успяха да прескочат бариерата от 50% избирателна активност, поставена от националното законодателство. Техните резултати – изцяло против конкретните добивни проекти, ще трябва да бъдат взети под внимание.

Във Валандово броени гласове не достигнаха за преодоляване на бариерата за избирателна активност. Гражданските активисти, организирали подписката за референдум са убедени, че въпросният неудовлетворителен резултат се дължи на целенасочен саботаж от страна на местните и централни власти.

На международна конференция за минодобива, организирана от партия ДОМ на 22 август в Скопие, Димче Балевски, представител на гражданския комитет и агропроизводител, описа редица спънки и груби нарушения на изборните правила, извършени от местната и централна администрация, както и от инвеститора с цел проваляне на референдума:

Държавните служители от Валандово са били изпратени в в командировка в изборния ден, официална информация за концесията е била публикувана само във вестник на албански език, при положение, че в общината няма никакво албанско население, зали и други ресурси на общината са предоставени с готовност на концесионера, но отказани на гражданския комитет. Активистът алармира за недопустима намеса на украинското посолство в кампанията и изборния процес. Гражданският комитет твърди, че има доказателство за купуване на гласове – по 10,000 македонски денара са раздавани на домакинство, за да не се участва в референдума.

Разказите за изборни нарушения в Македония не са изненада на Балканите. Междувпрочем доскорошният премиер Груевски и няколко негови министри в момента са подсъдими за нарушения и фалшификации на избори.

Организаторите на референдума във Валандово обмислят предприемане на съдебни действия във връзка с резултата от народното допитване.

През септември предстоят още два местни  референдума срещу минодобив в Македония, като в случая става въпрос за противодействие срещу концесии на Евромакс Сървисиз – компанията, срещу която се надигна и гласува Община Трън в България.

Даниела Божинова

Даниела Божинова участва като лектор в минната конференция в Скопие, на която от първо лице събра факти и коментари за описаните местни референдуми.

Снимка: Димче Балевски, организатор на референдума във Валандово, агропроизводител    автор: Диян Божидаров, личен архив

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply