Google+

Севлиево: 222 подписа не достигат 

Севлиево

Проверката на подписката за местен референдум в Севлиево, в която участваха 3773 граждани, установи, че са налице валидни данни на 3302 души, а това е с 222 по-малко от необходимите 10% , за да стане свикването на референдум задължително.  При това положение решението за допитването ще зависи изцяло от волята на местната власт. На въпрос на Инициатива БГ какво предстои оттук нататък, г-жа Здравка Лалева, Председател на Общинския съвет информира, че ще бъдат изготвени становища от кмета и постоянните комисии, а след това  проект за решение, който ще бъде обсъден, за да бъде взето окончателно решение.

Инициативата за референдум в Севлиево, подета от  граждански комитет с подписка, се отнася до приватизацията на общинския дял от местното  газово дружество. Инициаторите поставят под съмнение целесъобразността на приватизацията и смятат, че въпросът е достатъчно важен, за да бъде широко обсъден и накрая решен  от гражданите на Севлиево с пряко гласуване.  Предметът на референдума е доста различен от наложилите се в последно време конфронтационни  еко-теми за местни референдуми. Той  е може би по-близък до местните референдуми в стари демокрации, като западните американски щати или швейцарските общини.  А дали ще се осъществи, предстои да реши Общинският съвет на Севлиево след лятната почивка.

Автор: Даниела Божинова

Снимка: abcat.bg

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Севлиево: 222 подписа не достигат ”

  1. […] след като проверката на подписката установи, че не достигат 222 валидни подписа, които да направят свикването на допитване […]

Leave a Reply