Google+

Искат да дишат: Нова Загора, Труд, Бургас

komini

Гражданска инициатива „Нова Загора иска да диша“ внесе в  Община Нова Загора 2600 подписа с настояване да бъде спряна инсталация за биогаз. Съоръжението е на фирма „Градус” и от две години трови града със задушливи миризми. Местната гражданска инициатива по Закона за прякото участие идва след  отправянето на множество сигнали до МОСВ, петиции и протести , които не дадоха никакъв резултат досега

След като местната власт се формализира и поиска от инициативния комитет пълно електронно копие на представената подписка в името на буквата на закона и го получи ,  градът  е в очакване на реакция по същество от страна на общината.

С подобен проблем се борят и  в пловдивското село Труд, където институциите са  „установили”, че източник на миризмите е  близката магистрала Тракия. Жителите на Труд обаче знаят добре, че отровителят на въздуха е местната централа за производство на електроенергия от биомаса, притежание на фирма „Билд Инвест Сит” ЕООД.

В края на м.юли т.г.  инициативен комитет в Труд свика общо събрание на населението, което да вземе отношение по инвестиционно намерение за разширяване суровинната база на централата.  Присъстващите казаха категорично „не” на разширението и възложиха на инициативния комитет да подготви официално становище до МОСВ, Община Марица и РИОСВ Пловдив.

В Бургас беше създаден граждански комитет във връзка със системното замърсяване на въздуха  от страна на дървопреработващия завод „Кроношпан”.  Комитетът си поставя за цел да предизвика обществено обсъждане, а впоследствие подписка и референдум по този проблем.

Най-вероятно скоро  ще видим още граждански инициативи и в други села и градове във връзка със замърсяването на въздуха. То, разбира се, не е от вчера, но като чели едва сега започваме да го осъзнаваме като сериозен проблем и да развиваме чувствителност към него.

Инициатива БГ по материали от местни медии

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply