Google+

Вълна от референдуми заля Македония

Македония протест

Търсещите доказателства, че България и Македония са едно, могат да подкрепят с нов аргумент своята теза. През 2017 г. в двете държави местните референдуми отбелязват своеобразен подем.

Почти еднакви са и проблемите по които се свикват – най-вече концесии за добив на подземни богатства.

„Нашето единствено богатство са нашите деца”, написаха на лозунгите си протестиращите срещу отварянето на златни и медни мини в Югоизточна Македония и организираха референдуми в общините Гевгелия, Богданци и Дойран.

На всички места против минодобива гласуваха над 97% от общия брой явили се пред урните. Всички референдуми успяха да прескочат прага от 50% активност, изискван от националното законодателство.  Успехът на референдума в Гевгелия беше исторически – за първи път от 26 години беше преодоляна бариерата на 50%-те процента и се стигна до убедителните 68% избирателна активност.

Прескачането на високия праг беше облекчено със създадените по-честни условия за провеждане на допитвания – избирателните списъци бяха прочистени от мъртви души заради избори 2016, нямаше груби манипулации на броя на избирателите от страна на партиите.

Македонските законодатели обаче са се застраховали срещу прекия вот на гражданите, като са лишили референдумите от обвързваща правна сила. Ето защо резултатите от проведените референдуми ще трябва да бъдат потвърдени от държавните институции.

Вълната от местни референдуми в Македония все още не е затихнала. На 20 август срещу бъдещата медна мина Казандол предстои да се състои нов вот, този път в Община Валандово.

„Без разлика дали сте ВМРО, СДСМ, ЛДП, ДОМ.., на овој ден закопајте ги секирите и заедно излезете да гласате за иднината на вашите деца и внуци. Вашата иднина е во ваши раце и немојте да ја пропуштите шансата….”, призовават  към участие в предстоящия референдум организаторите, като използват за мобилизация преди всичко социалните мрежи.

Сред подема на местните допитвания се чуват и гласове за свикване на национални референдуми. Партия ГРОМ (Гражданската опция за Македония ) призова Договорът за добросъседство с България да бъде подложен на пряко гласуване.  Според тях това би могло да стане заедно с местните избори през октомври 2017 г. Премиерът Зоран Заев заговори за бъдещ национален референдум за името Македония, тъй като то продължава да е пречка за присъединяването на страната към НАТО и ЕС. Решението за името изглежда наистина ще изисква широк национален дебат и допитване.

Автор: Даниела Божинова

Снимка: © AP PHOTO/ BORIS GRDANOSKI

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply