Google+

Окончателно: „Младост” без референдум

Столичен общински съвет референдум Младост

Столичният общински съвет (СОС) отхвърли провеждането на референдум в район „Младост” по проблемите на презастрояването.

Референдумът беше предложен от Инициативен комитет с подкрепата на 14 040 души, чиито подписи след проверка на ГРАО бяха редуцирани до около 8800 валидни – по-малко от нужните 10%, които можеха да задължат общинарите да свикат допитване.

На заседанието си на 6 април те проведоха бурен дебат по темата и гласуваха няколко варианта за референдума. Въпросите от предложението на инициативния комитет бяха разкритикувани като незаконни и ирелевантни. Идеята да се редактират въпросите и да се проведе референдум, така че мнението на хората да бъде чуто, не беше подкрепена от мнозинството и референдумът пропадна.

„Младост“ няма да се откаже от пряката демокрация“, заяви пред журналисти в Столичния общински съвет кметът на район „Младост“ Десислава Иванчева. Тя беше един от инициаторите на подписката и председател на комитета и в хода на протестните действия в район Младост беше избрана за кмет на частичните местни избори миналата година. Иванчева посочи, че застрояването в „Младост“ е пагубно за живота и здравето на жителите на района. Тя обяви, че „1541 жители на „Младост“ ще починат до края на годината от белодробни и сърдечни заболявания в следствие на мръсния въздух“ и че много по-скъпо би било здравната система да лекува хората, отколкото да се запазят зелените площи.

Вместо референдум само в „Младост”, да се проведе референдум в цяла София, предложи  в интервю за радио „Дарик” Симеон Славчев от политическа група „Пет” (Движение 21, Зелените, Глас народен) в СОС. Целта на такова допитване би била въвеждане на общовалидни решения за града, а не само за някой негов район. Един от възможните въпроси, според Славчев, ще бъде „Искате ли междублоковото пространство да бъде на етажната собственост?“ Ако се приеме, че това пространство е на етажната собственост, там няма да може да се строи по никакъв начин.

Дали общинският съвет би подкрепил такова допитване още не е ясно. Засега е ясно само, че референдум в „Младост“ няма да има.

Снимка: Дияна Георгиева/ Мениджър Нюз

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply