Google+

Бавят референдума за златото на Трън

Трън златодобив референдум

Референдумът с въпрос: „Съгласни ли сте община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?“ няма да се състои в деня на парламентарните избори, както беше решено единодушно от общинския съвет в края на януари. Заради оспорване на решението от областния управител на Пернишка област с мотив процедурни нарушения общинарите бяха принудени да гласуват ново решение, което отлага референдума за времето след изборите.

Референдумът беше предложен от кмета на общината след продължителни протести на трънчани срещу плановете за златодобив и след като местни граждански организации направиха изобличаващи разкрития относно бъдещи екологични рискове, а също и за нередности в договора на проучващата компания.

Веднага след решението за референдум концесионерът се мобилизира да осуети допитването – използва браншовата минна камара за натиск, както и услужливи медии за омаскаряване на референдума като неавтентичен и внушен от някакво екологично лоби. Бяха използвани процедурни хватки за отлагане, които за момента се оказват успешни.

Целта на отделянето на референдума от изборите е той да бъде проведен при по-тежки условия за избирателна активност. Ако се провежда самостоятелно, референдумът трябва да постигне избирателна активност от 40%,  за да бъде задължителен. Ако се провеждаше едновременно с изборите, щеше да е достатъчно половината от гласувалите на изборите същия ден да са отговорили с „да” на въпроса на референдума, за да бъде той зачетен като задължителен.

По всяка вероятност концесионерът замисля стратегия на бойкот, за да попречи на постигането на избирателна активност от 40%.

Съветът на Европа в своите стандарти за свободни и честни референдуми препоръчва да не се поставят изисквания към избирателната активност на референдуми и само в краен случай да се допускат прагове до 20%. Българското законодателство за референдуми е в пълно противоречие с това изискване.

Автор: Даниела Божинова

Снимка: архив на БНР

При ползване на текстове от уебсайта позоваването на Инициатива БГ е задължително. © 2014 Initiative.bg Всички права запазени. 

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Бавят референдума за златото на Трън”

 1. трънчанин казва:

  Стаке, г-н Николов,
  За измамата с имоти на умрели хора ти се размина. За прегазеното дете ти се размина….И ти реши, че си Господ. Не си !
  Защо не направи референдум кога изсекохте гората ? Защо не посадихте поне едно дърво? Зад Вас само голи чукари останаха.
  Заплашваха хората да не започват работа в информационния център-по твоя поръчка. Крадохте, не се наядохте.
  Та и Рачков наркомана от телевизията извикахте.
  Кмете,
  Що не направиш референдум трънчани да не се топлят на дърва? С твоите цигани от глад не ни уморихте, барем от студ .

Leave a Reply