Google+

В Ямбол се надигат срещу бежанците, искат референдум

Migrants wait at Greece's border with Macedonia, hoping to enter Gevgelija, Macedonia August 22, 2015. Police and soldiers deployed along Macedonia's southern border with Greece struggled on Saturday to control the numbers of refugees and migrants, many of them fleeing Middle East conflicts, seeking to reach western Europe.  REUTERS/Ognen Teofilovski - RTX1P6KK

Подписка за местни референдуми срещу изграждането на бежански център в с. Бояново, Ямболска област беше предприета от граждански инициативен комитет.

Официален старт на кампанията бе даден на 27 ноември с митинг-концерт в Спортната зала на Ямбол, която събра 3000 души публика, а подписката – 2300 подписа в подкрепа.

На последвалото заседание Общинският съвет на Ямбол прие декларация против настаняването на мигранти в региона. Десет общински съветници подкрепиха и подписката за референдум. Областният управител се опита да успокои обществеността с изявление, че откриването на бежански център не е на дневен ред и че цитираното число 2000 мигранти е силно преувеличено.

Въпреки силния старт на кампанията подписката не се посреща еднозначно от гражданите на Ямболска област. Предвид сложната политическа обстановка в страната и възхода на националистическите партии има вероятност инициативата да налее вода в мелницата на ксенофобската пропаганда. Въпросите в подписката, един от които е:“Подрепяте ли мигрантите да бъдат екстрадирани извън територията на Република България?“, затвърждават подобно очакване.

На концерта-митинг в Ямбол масмедиите акцентираха върху присъствието на Динко Вълев, „ловеца на мигранти“, срещу когото е образувано досъдебно производство за „проповядване и подбуждане към дискриминация“. Асоциирането на Динко с инициативата би отказало някои хора да се подпишат в подписката.

Опасения за това изрази пред Инициатива БГ Валентин Ревански, един от организаторите на митинга-концерт. Ревански отрече Динко Вълев да има нещо общо с идеята за референдума. Той подчерта, че референдумът е начин за мирно решаване на обществени конфликти, и че организаторите не желаят тяхната инициатива да бъде използвана от политици и агитки за нагнетяване на напрежение и печелене на гласове на задаващите се предсрочни парламентарни избори.

Инициативният комитет с председател Цветан Ревански (син на В.Ревански), си поставя за цел да събере над 6000 подписа в петте общини на Ямболска област, така че да може да предизвика 5 общински референдума по бежанската тема. По този начин би могло да се преодолее липсата на възможност за областен референдум в нашето законодателство.

От гледна точка на историята на пряката демокрация в България, която Инициатива БГ следи и документира, това ще е първи опит за предизвикване на регионален референдум у нас. Извън този принос към прякото участие, инициативата може да засили някои негативни настроения срещу пряката демокрация, раздухвани от политици и „експерти“ с мантрата, че „референдумите са опасни“.

Недобрата формулировка на въпросите в подписката вероятно ще бъде бъде използвана за поредно внушение, че гражданите нямат знанията и компетентността да предизвикват референдуми и да вземат окончателни решения. Същевременно обаче е ясно, че гражданите не биха подхванали подписки за референдуми, ако държавата си беше на мястото по важните теми от живота.

Снимка: Ognen Teofilovski, Reuters

Автор: Даниела Божинова

При използване на материали от този уебсайт позоваването на Инициатива БГ е задължително. © 2014 Initiative.bg Всички права запазени. 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply