Google+

Швейцарците предпочетоха сигурен ток вместо бързо закриване на АЕЦ

Ядрени реактори в експлоатация

Швейцария проведе референдум относно ускоряване края на националната ядрена енергетика.

Допитването до гражданите, което се състоя на 27 ноември, беше предизвикано с конституционна инициатива от Зелената партия, подкрепена от леви партии и профсъюзи.

Инициативата предвиждаше експлоатационен срок от 45 години за всеки атомен реактор, което означаваше три от четирите ядрени централи в страната да бъдат закрити още през 2017 г., а четвъртата централа – през 2029 г.

Делът на ядрената енергетика в производството на електроенерегия в Швейцария понастоящем надвишава 1/3.  След Фукушима страната прие план за постепенно извеждане от експлоатация на ядрените мощности с хоризонт 2050 г. и преминаване към възобновяеми енергоизточници.

По повод на референдума правителството издаде препоръка към избирателите да гласуват с „не“ на ускорения график, така че да продължи да се изпълнява действащият план.

В неделя швейцарците последваха съвета на правителството и гласуваха преобладаващо неодобрително. Инициативата беше отхвърлена от гражданите с 54,8% „не“ срещу 48,2% „да“. Само шест от 26 кантона гласуваха одобрение.

Избирателната активност беше на обичайното си ниво от 45%. В Швейцария няма изискване за фиксирана избирателна активност, както в България и референдумите се решават с просто мнозинство на гласувалите плюс просто мнозинство на кантоните винаги, когато става въпрос за промяна на конституцията.

Швейцарците, живеещи извън страната можеха да гласуват електронно на референдума и 26% от тях се възползваха от тази възможност.

Относно закриването на АЕЦ съседна Германия взе преди време решение за доста по-бърз темп, така че да приключи с ядрената енергетика напълно до 2022 г.

Вотът на швейцарците на ядрения референдум може да бъде обяснен с притеснения за дефицит и спирания на електрически ток при по-ранно затваряне на АЕЦ.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply