Google+

Още един месец ще проверяват за референдума на Слави

Шоуто на Слави ГРАО

Електронното копие на подписката на „Шоуто на Слави“ за национален референдум влезе на проверка в Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО). Очаква се тя да продължи до средата на април.

Изготвянето на електронното копие на хартиената подписка отне 60 работни дни на 130 души. Те трябваше да препишат данните на 673,481 души, подкрепили инициативата на Шоуто.

Електронният препис беше готов още когато Инициативният комитет връчи купищата бланки на Народното събрание, но трябваше да изчака една предварителна проверка, поискана от Шоуто. Предварителната проверка беше осъществена от служители на Народното събрание и представители на Шоуто и целеше установяване на еднаквост между личните данни в хартиените бланки и техния препис в електронен вариант. Такава процедура не е предвидена по закон, но Инициативният комитет настояваше за нея, очаквайки подводни камъни и оспорвания от всякакъв род по пътя към националния референдум. От представените 673,481 подписа предварителната проверка отстрани за нередности около хиляда.

В момента редуцираният брой подписи се проверява от ГРАО. Всъщност тази държавна служба проверява електронното копие на оригиналната подписка –  нещо любопитно, доколкото по света никой не изисква и не проверява електронно копие на подписки, а също и спорно по отношение на законосъобразността. Безспорно е, разбира се, че така е най-удобно за държавната бюрокрация.

Премахване на електронния препис на подписките като грубо нарушение на правото на пряко участие беше поискано от „Участие, не участ!“, национална гражданска инициатива, учредена през февруари от „Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива“ и съмишленици. Набирането на подкрепа за инициативата продължава.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply