Google+

Велинград събра 18,000 подписа против рудодобива

wolfram

Инвестиционно намерение за добиване на волфрам в мина „Грънчарица“ на територията на община Велинград мобилизира от края на 2014 г. местните хора и туристическия бранш за оказване на отпор.

На 17 март 2016 г. обществеността на Велинград връчи 18,000 подписа срещу рудодобива на Цветан Цветанов, председател на парламентарната група на ГЕРБ, който беше на посещение в града.

Срещу волфрамовата мина застават кметът Костадин Коев, Съюзът на хотелиерите и ресторантьорите, медиците от четирите болници в града, неправителствени организации. Кметът изтъкна, че цел на неговото управление е запазване на Велинград като екологично чисто място и превръщането му в СПА столица на Европа.

Цветан Цветанов се ангажира с подкрепа на тази позиция, като заяви „Мина няма да има“.

Същевременно гражданска инициатива „За запазване на Община Велинград като екологично чист регион без рудодобив“ алармира, че на 23 март изтича крайният законов срок, в който могат да се направят писмени възражения по доклада на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пазарджик относно рудодобива.

Изходът от ситуацията с волфрамовата концесия, въпреки ангажиментите на местната власт и уверенията на фактори на управляващата партия, още не е ясен.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply